Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Τι γράφει το "TIME magazine" για τα γλυπτά του παρθενώνα


Το Αμερικανικό περιοδικό Time κατατάσει τη διαμάχη για την επιστροφή των μαρμάρων του παρθενώνα σαν μια από τις δέκα πιο σημαντικές και πολυσυζητημένες διαμάχες σε όλο τον κόσμο όσο αφορά την ιδιοκτησία αρχαιολογικών ευρημάτων και θησαυρών.

Άλλες διαμάχες που καταγράφονται στο περιοδικό είναι: μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου για την Προτομή της Νεφερτίτης, μεταξύ Ιταλίας και Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης για τον Κρατήρα του Ευφρονίου, που οδήγησε όμως στην επιστροφή του αντικειμένου στην Ιταλία, και μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για το Θησαυρό του Πριάμου.


Στο άρθρο του γνωστού περιοδικού παρουσιάζεται το ιστορικό της μεταφοράς των Μαρμάρων στη βρετανική πρωτεύουσα σημειώνοντας ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Ελλάδας απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων.

Αναφέρει επίσης ότι οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι η επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων θα οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη καταστροφή τους και εκτός από αυτό θα αυξήσει τα αιτήματα για επιστροφές αρχαιοτήτων, απογυμνώνοντας με τον τρόπο αυτό τις συλλογές ευρωπαϊκών μουσείων.

Από:totefteri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: