Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΛΟΙ...


Σαν σήμερα το 1986 πέθανε ο Σπύρος Μουστακλής. Το γεγονός δεν το ανέφερε κανένα ΜΜΕ. Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν αξιωματικός του στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση. Γεννήθηκε στο Μεσόλογγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαίου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία. Ύστερα από αυτό το συμβάν το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας φοβούμενο αντιδράσεις μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.

Από:pressmme.blogspot.com

5 σχόλια:

issallos είπε...

...δεν ειχα ιδεα !!!! Να εισαι καλα που τον ανεφερες τον Ηρωα !!!!
Μετεδωσες και σε μενα κατι....και σε ευχαριστω !!! Να μην πεθανεις πριν πεθανεις και να σε θυμουνται αφου πεθανεις.....!!! Καπως καλυτερα το ειπες εσυ ομως....
Καλο βραδυ !!!

Ανώνυμος είπε...

Ναι φτάσαμε να ξεχνούμε ήρωες. κατάντια ηθελημένη, καλά μελετημένη, στοχευμένη. Θυμάμαι την αείμνηστη Καρέζη στο Μεγάλο μας Τσίρκο που ρωτάει, τι ήταν η Γ΄Σεπτεμβρίου? δεν πήρε απάντηση και φώναξε: αν γιόρταζε κανένας άγιος ή αγία θα τόξερες! δυστυχώς ο Μουστακλής ήταν ήρωας όχι άγιος.
Καλά νάσαι!
filos ton Maasai

Τσουχτρα είπε...

Η μνήμη ψαριού που διαθέτει αυτός ο λαός είναι αιτία όλων όσων ζούμε σήμερα !

Καλημέρα !

Πατριάρχης είπε...

Παιδιά να είστε καλά

Ανώνυμος είπε...

το νου μας στο δρόμο...να γυρίσομε όλοι πίσω. δική σου Πατριάρχη η συμβουλή και η ευχή. τι καλά να γύριζαν όλοι πίσω! όμως στους δρόμους φονιάδες κάοιες ψυχές χάθηκαν. μια τέτοια νέα ψυχή η Αλεξάνδρα συνεπιβάτης στη μοτο του αγαπημένου της Νίκου, Δευτέρα του Πάσχα αντάμωσε το χάρο μεσημεριάτικα στη διασταύρωση του δρόμου φονιά των αρχαιολογικών χώρων με αυτόν που πάει κατά Προσύμνη μεριά στη μέση του αργολικού κάμπου.
Η τροχαία καταγράφει τα περιστατικά, το υπουργείο τα συγκεντρώνει και ενημερώνει τους σχετικούς πίνακες. ας πρόσεχε! αποφαίνονται. Να ξεκουμπιστούν να βγουν από τα γραφεία και να βρουν τις λύσεις που μας σώζουν δεν ξέρουν? όχι δεν θέλουν. Τι αναλγησία θεέ μου!
filos ton Maasai