Δραματική η αλλαγή κλίματος στην Αρκτική!
Οι 46 ερευνητές επιστήμονες του γερμανικού Ινστιτούτου Alfred-Wegener της Βρέμης, που ειδικεύεται στη θαλάσσια και πολική έρευνα, με το ερευνητικό πλοίο τους „Polarstern“ μπόρεσαν για πρώτη φορά φέτος, ξεκινώντας απο το Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας και για 2 μήνες απο τα μέσα Αυγούστου, να περάσουν απο το ΝΔ πέρασμα, να κάνου τον γύρο του Β.Πόλου και να γυρίσουν πίσω απο το ΒΑ πέρασμα.(Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Amundsen χρειάσθηκε 3 χρόνια για να περάσει μόνο το ΒΔ πέρασμα, πράγμα το οποίο το „Polarstern“ το κατάφερε σε λιγότερο απο 4 μέρες)
Στη κεντρική Αρκτική βρέθηκαν προ μεγάλων εκπλήξεων. Παρατήρησαν π.χ. πουλιά που κανονικά μέχρι τώρα τα έβρισκε κανείς μέχρι το Β. Ατλαντικό. Διαπίστωσαν οτι η ανατολική Σιβηρία ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της σκεπασμένη απο πάγο, περισσότερο απο 60.000 χρόνια πριν. Δεν βρήκαν το υποθαλάσσιο υφαίστιο, που υπολόγιζαν οτι υπήρχε εκεί, βρήκαν όμως οτι στην υποτιθέμενη επίπεδη υποθαλάσια λεκάνη Makarow, υπάρχει μια οροσειρά.
Τα σημαντικότερα όμως ευρήματά τους ήταν: οι θερμοκρασίες 5° C πάνω απο το κανονικό, τόσο υψηλές όσο ποτέ άλλοτε για φθινόπωρο, το λυώσιμο των πάγων στο δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό απο το 2007( που ήταν σε επίπεδο ρεκόρ ), σταθερή άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Επίσης αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους σε τέτοιο βαθμό, ώστε εκεί που πριν υπήρχε μόνο συνεχής πάγος, τωρα να καλύπτεται απο βλάστηση. Οι πληθυσμοί των ταράνδων λιγοστεύουν, ενώ των χηνών αυξάνουν. Οι πολικές αρκούδες έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Γενικά οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην περιοχή είναι οξύτερες απο οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.
Όμως τα οικονομικά συμφέροντα και οι επενδυτές στις χώρες που έχουν βλέψεις στην περιοχή λόγω γειτνίασης (ΗΠΑ, Ρωσσία, Δανία, Νορβηγία, Καναδάς), ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις οικολογικά δυσμενείς εξελίξεις, σε πλεονέκτημα για αυτούς. Να οργανώσουν τη πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της που αναμένονται να αποκαλυφθούν πλούσιες. Υπολογίζουν π.χ. οτι, κάτω απο τον πάγο, βρίσκονται πάνω απο το ¼ των εναπομεινάντων συνολικών αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που αν εξαχθούν και χρησιμοποιηθούν, θα εντείνουν παραπέρα τις κλιματικές αλλαγές.
Ας ελπίσουμε οτι το διεθνές κίνημα ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη κλιματική αλλαγή, καθώς και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιά περιοχή της Αρκτικής ανήκει σε ποιόν, θα τους σταματήσει από το να πραγματοποιήσουν τις προθέσεις τους.
Γ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου