Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Πολίτες για το κλίμα

"Ο καιρός τρελάθηκε...", "συχνότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα", "θα ζήσουμε χειμώνες-κόλαση", "η απόψυξη έχει αρχίσει στους πόλους", "ζούμε σε έναν πλανήτη με μόνιμο καύσωνα"...

Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι απλά τίτλοι στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, φαινόμενα μακρινά που δε μας αφορούν και σίγουρα δεν μπορούμε να τα αναχαιτίσουμε, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε; Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει εδώ, συμβαίνει τώρα και μας αφορά όλους. Το κλίμα είναι στο χέρι μας, και καθένας μπορεί να αναλάβει δράση άμεσα. Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι "Πολίτες για το κλίμα" ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Πολίτες για το κλίμα: 10 συμβουλές
1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.

2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).

3. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).

4. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.
5. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.

6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.

7. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.

8. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.

9. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
10. Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: